בעבר הלא רחוק הכתיבה נעשתה באופן ידני - כתבנו במחברת, יצרנו כותרת וקישטנו אותה, כתבנו מכתבים... כיום אופן כתיבה זה הולך ונעלם. לפעמים אנחנו לא ממש זוכרים איך כתב היד שלנו נראה... גם כמעצבים ואומנים – עבודת העיצוב נעשית ברובה באמצעות המחשב. בלימוד הקליגרפיה אנחנו עוצרים לרגע ופוגשים שוב את כתב היד שלנו. לומדים וחשים את האותיות, מתרגלים מיומנות אשר הולכת ונעלמת. מפגש זה יוצר חיבור מחודש לאותיות, לכתב העברי. על ידי לימוד האיך אנחנו מבינים מה חשוב, הבנה עמוקה ופנימית. מגלים דברים חדשים. מסתכלים על הדברים מזווית אחרת, ממקום של עשייה מהשטח... הבנה זו תלווה אותנו בעתיד בתהליכי העיצוב והאומנות ואני מאמינה שתעזור לנו ליצור בצורה טובה, מחוברת ומודעת יותר...
איך הכל התחיל...
את הקשר שלי עם כתיבת קליגרפיה עברית התחלתי בגיל 14 – בלימודי גרפיקה בבית הספר התיכון בו למדתי (הגרפיקה אז עוד לא היתה ממוחשבת...). מאז מלווה אותי הכתיבה לאורך כל הדרך... בהתחלה כתחביב בלבד – כתיבה לחברים, מתנות מיוחדות לאנשים יקרים. מאוחר יותר, כאשר התחתנתי הכנתי כתובה לחתונה שלי ושל מיקי בעלי ובעקבותיה באו כתובות נוספות... התחלתי לעצב ולכתוב כתובות – הפכתי את התחביב למקצוע.
לאורך השנים נתקלתי באופן אישי בבעיה – היכן ללמוד? גיליתי שאין מקום בו ניתן ללמוד את היסודות והטכניקה של קליגרפיה עברית.
לאחר שהרחבתי את הידע והניסיון שלי בתחום, התחלתי להעביר קורסים בשלוחה של המכללה למינהל בגדרה (שהיתה מיועדת לקהל הדתי בלבד). במקביל הגיעו אלי עוד ועוד בקשות מאנשים ברחבי הארץ הרוצים ללמוד ולהתפתח בתחום ולא מוצאים היכן ואיך. כמענה לבקשות אלו פיתחתי תכנית לימוד הכוללת את היסודות והטכניקה לכתיבת קליגרפיה עברית ועיטור.
בניתי תוכנית קורס של 14 מפגשים שבועיים, בהם לומדים את עקרונות הקליגרפיה העברית והעיטור. הקורס מועבר בקבוצה קטנה ואינטימית, המאפשרת נתינת תשומת לב לכל אחד ואחת.
בשיעורים אני מלמדת את הבסיס: איך להחזיק ציפורן, איך לקבוע את גובה השורות וכו'... ואז עוברת על כל האותיות – כל אות מקבלת תשומת לב מיוחדת... בהמשך מוסיפים גם את העיטור והקישוט, חגיגה של צבעים וצורות והכל בא לידי ביטוי ביצירת עבודת גמר המשלבת הכל יחד.
כל השאר כבר תלוי בך... – צריך להתאמן ולשנן, וכל המוסיף הרי זה משובח...
חשוב מאד לדעת!!! - אין צורך בידע מוקדם.
Comments